kolmapäev, juuni 15, 2005

Välireklaamifirmade vasturünnak

Tänasest Postimehest saab lugeda, et välireklaamifirmad on läkitanud palvekirjad nii presidendile kui õiguskantslerile. Nende kaebuses on üks väga oluline punkt:

"Parlamendi otsuse peale kaebajad rõhuvad eelkõige ebavõrdsele kohtlemisele: kui kõik muud reklaamikanalid, televisioon, raadio ja trükimeedia tohivad reklaamimöllu tippajal igasuguste kitsendusteta poliitikute valimispropagandat inimeste ette paisata, siis samal ajal seotakse välimeedial käed."

Sellest kirjutasin juba varem, et valimisreklaami piiramine peab olema terviklik. Meil pole mõtet jätkata tantsu kuuma aurukatla ümber, kui mujal on jalgratas juba ammu leiutatud. Enamikus Lääne-Euroopa maades on tasulisel valimisreklaamil piirangud.

Veidi arusaamatuks jäi ERALi juhi Rein Iida kommentaar:

"Ma pole selle piirangu poolt, kuid ma pole ka vabadusvõitleja, kes nõuaks särki rebides, et poliitikute näolapid peavad ilmtingimata sajaruutmeetrisel plakatil rippuma,» selgitas Iida. «See on ju lühiajaline ja kitsa valdkonna piirang. Kui see aga tulevikus laieneb, siis kindlasti ütleme ka meie oma sõna sekka."

Iida mõtles vast "ärilise sõnavabaduse eest lipsulassoga vehkijat":-)
Viimase lausega aga annab ta märku, et piirangute laienemisel ERAL vaikseks kõrvaltvaatajaks ei jää. Jah, aga reklaamifirmadel on ju oma võimupiirid, mille üle arutelu on Eestis praktiliselt puudunud - eneseregulatsioon. Kui ma õieti mäletan, siis Euroopas toimub selles vallas tihe koostöö, aga eestlased ei osale selles mingilgi määral. Valimisreklaami piiramine on aga parlamendi valkond.